Kokos-citroentaart met bloemkool

De bloemkool van afgelopen week heb ik verwerkt in een kokos-citroentaart. Ik neem een hap, lekker! De enige aanpassing die ik zou maken is in de topping. Ik zou hem iets zoeter maken en de toppinglaag iets dunner en vloeibaarder. De overige ingredi├źnten heb ik bij mijn biologische winkel gevonden.

Dit heb je nodig (voor een springvorm van 22-24 cm)

Voor de bodem:

  • 150 gram zonnebloem- of pompoenpitten
  • 60 gram kokosbloesemsuiker
  • 100 gram kokosolie (of roomboter)
  • mespunt zeezout

Voor de vulling:

  • 400 gram bloemkool, kort gestoomd
  • rasp en sap van 1 biologische citroen
  • 225 gram rijststroop of honing (150 ml)*
  • merg van een half vanillestokje
  • 120 gram santen in blokvorm of kokoscreme (te koop bij biologische winkel of toko)
  • 3 gram agar agar (ongeveer een theelepel)

Voor de topping:

  • 150 gram rijststroop of honing (100 ml)
  • rasp en sap van 3 biologische citroenen
  • 6 gram agar agar of honing (ongeveer twee theelepels)

Zo maak je het:

De bodem:

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Bekleed een springvorm met bakpapier en vet de randen in
  • Doe de zonnebloempitten in de keukenmachine en laat kort draaien
  • Smelt de kokosolie au-bain-marie.
  • Pak intussen een grote kom en meng daarin de vermalen zonnebloempitten, kokosbloesemsuiker en zout.
  • Roer de gesmolten olie erdoor en doe het mengsel in de springvorm. Druk goed aan en zet 10 tot 15 minuten un de oven tot de bodem goudbruin is. Laat afkoelen.

De vulling:

  • Doe de bloemkool samen met de citroenrasp en -sap (van 1 citroen), de rijststroop en het vanillemerg in de keukenmachine.
  • Smelt de kokoscreme au-bain-marie tot hij vloeibaar is. Voeg dit ook toe aan het mengsel in de keukenmachine en laat draaien. Schraap af en toe de inhoud van de randen naar beneden tot je een egale massa hebt.
  • Doe 100 ml water in een kleine steelpan en los hier 3 gram agar agar in op. Zet de pan op het vuur en breng het water aan de kook.
  • Schep intussen het bloemkoolmengsel in een ruime pan en verwarm op laag vuur. Het hoeft niet te koken, maar moet wel iets warmer worden dan 35 graden. Dat is de temperatuur waarbij de agar agar stolt.
  • Als de agar agar vloeistof drie minuten heeft gekookt is het nog vloeibaar, maar zal het opstijven wanneer het afkoelt. Na drie minuten koken kun het onder voortdurend roeren door het bloemkoolmengsel mengen.
  • Schenk het mengsel daarna direct op de (afgekoelde) bodem en strijk de bovenkant glad. Laat afkoelen op het aanrecht en zet de taart daarna in de koelkast om op te stijven.

Topping:

  • Snijd het rasp van de overige 3 citroenen tot fijne flinters.
  • Meet het citroensap in een maatbeker en vul het sap aan met water tot je 150 ml vloeistof hebt. Doe het citroenwater en de citroenflinters in een pan en los 2 theelepels agar agar op in het vocht. Breng dit mengsel samen met de rijststroop aan de kook en laat het drie minuten koken.
  • Haal de pan van het vuur terwijl je blijft roeren.
  • Giet het mengsel over in een steelpannetje of maatbeker waarmee je goed kunt gieten.
  • Haal na ongeveer een minuut afkoelen de springvorm uit de koelkast en zet hem op een rechte ondergrond. Giet het citroenmengsel erop.
  • Verdeel het direct over de bovenkant van de taart. Zodra er geen damp meer vanaf komt kun je de taart weer in de koelkast zetten om verder op te stijven.
  • Na ongeveer 2 uur is de taart klaar om aan te snijden!

Bron: Nanne Hogeland