Membrillo

Een Spaanse lekkernij van kweeperen.

Ingredienten

  • kweeperen
  • (kokosbloesem)suiker
  • water

Bereidingswijze

  • Wrijf het donslaagje van de kweeperen.
  • Doe ze in een pan met water en zet ze net onder water.
  • Breng het water aan de kook en laat de kweeën garen (afhankelijk van de grootte duurt dit een uur tot negentig minuten. Ze zijn gaar als je er met een vork gemakkelijk in kunt prikken).
  • Haal de kweeperen uit het water, laat ze afkoelen, schil ze en verwijder de klokhuizen (de schillen en klokhuizen kun je desgewenst gebruiken voor het maken van kweeperengelei).
  • Pureer het vruchtvlees met een staafmixer of in de keukenmachine.
  • Weeg de moes en roer eenzelfde hoeveelheid (kokosbloesem)suiker door de moes.
  • Breng moes en suiker aan de kook in een pan met een dikke bodem en laat het geheel onder regelmatig omroeren indikken (dit kan wel een uur duren). De moes is voldoende dik als je met een lepel een spoor kunt trekken dat niet meer dichttrekt.
  • De moes op een met bakpapier beklede bakplaat uitsmeren tot een laag van één tot twee centimeter dikte en laten afkoelen.
  • Daarna in blokjes snijden en nog een etmaal laten nadrogen.

In een trommel zijn deze snoepjes heel lang houdbaar. Behalve als lekkertje bij de thee smaakt de Membrillo ook goed in combinatie met iets pittigs, zoals oude kaas, bij een glaasje port of jenever.