Geroosterde aubergine met tahin

Nodig voor 2-4 personen:

  • 1 grote aubergine of 2 kleine
  • 70 g tahinpasta
  • 4 eetl. water
  • 1 eetl. citroensap
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 3 eetl. fijngesneden peterselie
  • een beetje olijfolie, om te besprenkelen
  • Zout en zwarte peper.
  • Naar keuze:
  • 3 minikomkommers (in totaal 180 g)
  • ± 100 g cherry tomaatjes
  • 2 theelepels granaatmelasse of honing
  • Pitten van een ½ granaatappel

Rooster eerst de aubergines. Hoe staat onderaan beschreven.

Kerf de aubergines als ze weer koud zijn overlangs in en schep het vruchtvlees eruit; neem niets van de zwarte schil mee. Doe het vruchtvlees in een vergiet en gooi de schil weg. Laat het 30 min. uitlekken.

Hak het auberginevlees grof en doe het in een middelgrote schaal. Voeg tahin, water, citroensap, knoflook, peterselie, wat zout en peper en desgewenst granaatmelasse toe en schep alles met een garde door elkaar. Proef en voeg naar smaak nog zout en peper, citroensap, knoflook of melasse toe. De dip moet een pittig zure-lichtzoete smaak hebben.

Snijd, als je komkommer wilt toevoegen, de komkommer overlangs doormidden en elke helft opnieuw overlangs doormidden. Snijd elk stuk in 1 cm dikke stukjes. Halveer de tomaten. Schep de komkommer en tomaten door de auberginemix.

Schep de salade in een ondiepe schaal en besprenkel met olie. Granaatappelpitten erover geeft een feestelijk gezicht. Halve cherrytomaatjes kan natuurlijk ook.

Aubergine roosteren:

Boven de gasvlam: bedek het gebied rond de gasbrander met aluminiumfolie. Leg de aubergine er direct boven en rooster 12 – 15 minuten, keer regelmatig met een metalen tang tot het vruchtvlees zacht en rokerig en de schil overal geblakerd is. Hou steeds in de gaten dat de aubergine zelf geen vlam vat. Heb je er 2, doe ze tegelijkertijd boven 2 gaspitten.

Elektrisch fornuis: Kerf de aubergine(s) met een scherp mes rondom op een paar plaatsen in. Leg op een met aluminiumfolie beklede bakplaat en zet 1 uur onder de hete grill; keer een paar maal. De aubergine moet helemaal zijn ingezakt en de schil moet geblakerd en opengescheurd zijn.