Suikermais

Basisrecept:

Haal het blad en de draden van de kolven, leg ze in een wijde pan en giet er net zoveel kokend water over dat ze net onder staan en kook de kolven tot de korrels bijtgaar zijn (circa 20 minuten). Laat ze op een vergiet afkoelen en bewaar het kookwater voor soep. Haal met een puntig mesje één rij korrels overlangs van de kolf. Alle volgende korrels kun je nu, zonder ze te beschadigen, met de duim er af drukken. Op dezelfde manier kun je de korrels ook van een ongekookte kolf afhalen en ze in water gaarkoken. De kooktijd is dan maar 5-10 minuten, maar de korrels zijn wel minder smakelijk dan wanneer ze aan de kolf gekookt worden.

Wat je kunt doen met mais:

in salades met sla, rode paprika, ei, partjes sinaasappel, rode ui en dressing van sinaasappelsap en (olijf)oliecombineer ze met peultjes, paprika, bonen, de mogelijkheden zijn eindeloosgrill de maïskorrels na koken op de barbecue voeg ze toe aan ragout en soep

Maiskolven uit de oven

4 maïskolven
boter
4 plakjes belegen kaas
1 rode paprika
1 eetl gehakte bieslook
2 eetl gehakte peterselie
Zwarte peper

Kook de maïskolven in ruim water in 10-20 minuten gaar. Laat de kolven uitlekken. Vet 4 vellen aluminiumfolie (dubbelgevouwen) in met boter en leg op ieder vel 1 plakje kaas. Hak de paprika fijn en verdeel het met de peper en de kruiden over de kaas. Leg de maïskolven erop en vouw de dubbele vellen goed dicht. Leg de maïskolven even in een warme oven (200°C).
Tip: De mais kan ook direct in de oven zonder vooraf te koken. Dan iets langer , ca. 15 minuten. in de oven leggen en de bieslook en peterselie vlak voor gebruik er over strooien.

Suikermaïs op de barbecue

4 maïskolven
100 g (gezouten) boter
½ eetl citroensap
1 eetl cajunkruiden of kruiden naar eigen smaak
½ eetl fijngeknipte peterselie
½ eetl olie

Snijd de steel van de maïskolven en verwijder de bladeren en de draden. Was de kolven. Laat ze 10 minuten koken in wat water en laat ze uitlekken. Roer de boter, citroensap, cajunkruiden en de peterselie door elkaar. Laat dit opstijven in de koelkast. Bestrijk de kolven met olie en leg ze op de barbecue en rooster ze in ca. 15 minuten goudgeel. Besmeer elke kolf met wat cajunboter.
Goudgeel roosteren op de grill van de oven kan ook. Pas op, hoeft maar heel kort!
(bron: groenespoor.nl)