Husselpot

Op 2 oktober 1574 zag de Leidse weesjongen Cornelis Joppenzoon ’s nachts vanaf de stadswal van Leiden, een rij fakkels de Lammenschans verlaten. “Ze zijn ervandoor”, schreeuwde hij blij. Maar de omstanders geloofden niet dat de Spaanse overheersers gevlucht waren en lachten hem uit. De volgende dag sloop Joppenzoon naar de schans om zijn gelijk te bewijzen en vond op 3 oktober een grote ketel op het vuur, maar geen soldaten. Toen hij de deksel optilde, was hij verbaasd over wat hij aantrof. Een heerlijke geurende stoofpot van vlees, wortelen, pastinaken, uien en bonen, naar wat later hutspot werd genoemd. Eigenlijk een husselpot, niet gestampt dus en zonder aardappelen, die waren toen nog niet bekend.

Ingredienten

  • 250 gram bruine of witte bonen
  • 500 gram pastinaken
  • 250 gram uien
  • 500 gram peen
  • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze

  • Als je drogen bonen gebruikt, zet ze dan een dag van te voren in de week. Kook ze daarna ongeveer een uur.
  • Snijd de groenten in stukjes en voeg ze toe aan de gekookte bonen 
  • Laat het geheel nog een 40 minuten pruttelen. 
  • Voeg zout en peper naar smaak toe
  • Let op! Dit is een husselpot en geen hutspot, dus geen gestamp!

Serveren met een lekker stuk stoofvlees, een worst of gehaktballen.

Variatie tip: voeg nog wat andere (vergeten) groenten toe zoals bijvoorbeeld pompoen of aardperen. Ben je wat meer smaak gewend dan kun je wat bouilon toevoegen.